عملکرد پایین تیروئید، کم کاری تروئید نامیده می شود. علائم معمول کم کاری تیروئید ضعف، خستگی، مشکل در تمرکز، یبوست، بی قراری و عدم تحمل سرما است. گاهی اوقات بیماری های پوستی مانند خشکی پوست، پوسته پوسته شدن پوست، تغییر رنگ پوست نیز می تواند به علت عملکرد ضعیف

غده تیروئید باشد. در این مورد، باید به متخصص غدد مراجعه کرد.

 

آیا کم کاری تیروئید مانع لاغری می شود؟

 

عملکرد غده تیروئید توسط

هورمون TSH ترشح شده از غده هیپوفیز تعیین می شود. وقتی غده تیروئید کمتر از حد طبیعی عمل می کند، ورود TSH به خون از غده هیپوفیز افزایش می یابد. ترشح نشدن هورمون تیروئید به مقدار لازم ، کم کاری تیروئید شناخته می شود و در بافت ها هورمون تیروئید به اندازه کافی ترشح نمی شود و متابولیسم به طور طبیعی کاهش می یابد.

کم کاری تیروئید می تواند سبب عقب ماندگی در نوزادان و مانع رشد در کودکان شود. اگر درمان به تعویق بیفتد، احتمال بهبود عقب ماندگی ناشی از کم کاری تیروئید بسیار کاهش می یابد. در بزرگسالان، یک کاهش کلی در بدن و متابولیسم دیده می شود. با این حال، علائم کم کاری تیروئید در افراد بالغ با درمان هورمون تیروئید بهبود می یابد.

 

انواع کم کارى تیروئید

 

آیا کم کاری تیروئید مانع لاغری می شود؟

 

عدم توانایی غده تیروئید برای تولید هورمون های تیروئید به اندازه کافیT کم کاری تیروئید اولیه نامیده می شود. در این نوع تیروئید، در بخش های دیگر بدن که عملکرد غده تیروئید را کنترل می کنند هیچ مشکلی دیده نمی شود. کم کاری تیروئید ناشی از مغز مانند هیپوفیز یا هیپوتالاموس که عملکرد غده تیروئید را کنترل می کند کم کاری تیروئید ثانویه و سوم نامیده می شود. اینها انواع نادر کم کاری تیروئید است. هاشیموتو یکی از شایع ترین انواع کم کاری تیروئید است.

  • کم کاری تیروئید اولیه، بستگی به علل کمبود غده تیروئید دارد
  • کم کاری تیروئید ثانویه، به علت پایین بودن سطح هورمون TSH است
  • کم کاری تیروئید سوم، به علت پایین بودن سطح هورمون TRH است
  • تشخیص کم کاری تیروئید اولیه مبتنی بر سطح TSH است.
  • TS- طبیعی:    ۰٫۵ – ۴ mIU / L (به جز بارداری)
  • TSH> 4 mIU / L ، T4و T3عادی: کم کاری تیروئید تحت بالینی
  •    , TSH >10 mIU/L  T4و / یا T3 پایین : کم کاری تیروئید ظاهری
  • TSH> 10 mIU / L، T3، T4 کم و نارسایی عضو: myxedema coma

 

علائم کم کاری تیروئید

 

آیا کم کاری تیروئید مانع لاغری می شود؟

 

علائم کم کاری تیروئید مشابه بسیاری از علائم بیماری های دیگر است.

برخی از این علائم عبارتند از:

  • خستگی
  • گرفتگی صدا
  •  نفخ
  • ورم دست، صورت و چشم
  • خشکی پوست
  • ریزش مو
  • اختلال در خواب و افسردگی
  • بی نظمی قاعدگی
  • افزایش وزن
  • اختلال در تمرکز، ضعف حافظه
  • کم خونی، کمبود b12
  • کمتر عرق کردن

 

عوامل خطرناک کم کاری تیروئید

بزرگترین علت کم کاری تیروئید، وجود بیماری های تیروئید در اعضای خانواده است. علاوه بر این، تولید آنتی بادی توسط سیستم ایمنی بدن علیه غده تیروئید و تخریب غده تیروئید یکی از بزرگترین علل کم کاری تیروئید است. جراحی تمام یا بخشی از غده تیروئید به دلایل مختلف نیز ممکن است باعث کم کاری تیروئید در افراد شود. سایر شرایطی که کم کاری تیروئید در آن رایج است به شرح زیر است:

  • تخریب تمام غده تیروئید پس از درمان گواتر سمی
  • مصرف کم ید در رژیم غذایی
  • عدم وجود غده تیروئید مادرزادی

 

درمان کم کاری تیروئید

 

آیا کم کاری تیروئید مانع لاغری می شود؟

 

اگر بیماری در اثر هاشیموتو ایجاد شود، چون غده تیروئید در طول سالها تخریب شده است، هورمون ترشح شده توسط تیروئید باید جایگزین شود. این درمان می تواند مدت زمان زیادی طول بکشد.

در صورت کمبود عملکرد تیروئید، داروهای مکمل هورمون در فرم قرص استفاده می شود. این قرص ها باید تحت کنترل متخصص مصرف شود. حداقل ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه ناشتا مصرف شود. مصرف این داروها با قرص آهن، قرص معده، قرص کلسیم و یا به همراه غذا باعث اختلال جذب از روده ها می شود و نمی تواند تاثیر بگذارد.

بیشتر داروهای تیروئید می توانند در دوران بارداری نیز استفاده شوند. ممکن است لازم باشد دوز این داروها را قبل از بارداری کنترل و در بعضی موارد دارو را تغییر دهید. برای مادرانی که بیماری تیروئید دارند در این دوره، لازم است که به متخصص غدد مراجعه کنند تا احتمال بیشتری برای بارداری داشته و تا زمان تولد، دوران بارداری را سالم ادامه دهند. کنترل هورمون تیروئید برای رشد بدن و هوش کودک در ن باردار و غیرباردار متفاوت است. به همین علت، معاینه تنظیم دوز داروهای تیروئید در دوران بارداری برای مادر و نوزاد مهم است.

در برخی از بیماری های تیروئید، غده تیروئید به طور دائم از بین نمی رود، بنابراین بیماری موقت است و کم کاری تیروئید نیز ممکن است موقت باشد. از آنجا که کم کاری تیروئید رایج است و تشخیص آن آسان، توصیه می شود اندازه گیری تست TSH، هر ۵ سال یک بار پس از ۳۰ سالگی و هر ۲ سال یک بار پس از ۵۵ سالگی انجام شود.

 

آیا کم کاری تیروئید باعث افزایش وزن و  اشتها می شود؟

 

آیا کم کاری تیروئید مانع لاغری می شود؟

 

کم کاری تیروئید، که به معنی نارسایی تیروئید است، به معنی کاهش متابولیسم نیز است. بنابراین، ممکن است در ۱۵ تا ۳۰ درصد از بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید افزایش وزن نسبت به دوره قبلی مشاهده شود. برای کاهش وزن در زمان کم کاری تیروئید، ابتدا باید بیماری را درمان کرد. به خصوص در طی یائسگی، کم کردن وزن سخت می شود. در استفاده منظم از داروهای هورمون تیروئید، با کنترل سطح هورمون، بیماران شروع به کاهش وزن نیز می کنند.

کمبود برخی از مواد معدنی همراه با نارسایی هورمون تیروئید نیز از کاهش وزن جلوگیری می کند. کمبود منگنز، کروم، روی، کلسیم و منیزیم باید همیشه جایگزین شود. در تبدیل هورمون T4 به T3،سلنیوم، روی، آهن، مس و سایر مواد معدنی موثر هستند.

همراه با کم کاری تیروئید، هورمون انسولین نیز ممکن است در خون افزایش یابد. این می تواند کم کردن وزن در بیماران را سخت کند. یک راه مهم برای کاهش سطح هورمون انسولین، نخوردن کربوهیدرات با قند بالا است. نان بیات، شکر، ماکارونی، سیب زمینی، کیک، دسر، شکلات و بسیاری از مواد غذایی با شکر زیاد باعث افزایش سطح هورمون انسولین در خون و مانع کاهش وزن می شود. به جای این غذاها باید از نان پخته شده با آرد گندم، نخود، لوبیا خشک شده، عدس، نخود فرنگی، سبزیجات و میوه ها تغذیه شود. در بیماران مبتلا به نارسایی تیروئید، هضم یا تجزیه کربوهیدرات ها  و متابولیسم شکر در خون، می تواند مشکل باشد. بنابراین، بدن تلاش می کند با افزایش ترشح انسولین، قند خون را کاهش دهد.

ورزش باید روزانه به مدت ۳۰-۴۵ دقیقه انجام شود. از آنجا که هورمون استرس کورتیزول، بر عملکرد تیروئید تاثیر می گذارد، ورزش برای رفع استرس کمک زیادی می کند.

از آنجا که در بیماران تیروئیدی ورم دیده می شود، اهمیت نوشیدن آب با این عامل افزایش می یابد، بنابراین مصرف آب هرگز نباید نادیده گرفته شود و روزانه ۲ تا ۵ لیتر آب مصرف شود.

از مواد غذایی حاوی کافئین (قهوه، چای، کولا، شکلات) باید اجتناب شود. با توجه به مطالعات انجام شده، ۳۰ درصد افراد مبتلا به کم کاری تیروئید دارای کم خونی هستند. بنابراین مصرف آهن باید در تغذیه روزانه مورد توجه قرار گیرد

گوشت قرمز، تخم مرغ، میوه های خشک، ملاس، سبزیجات و مواد غذایی حاوی آهن باید در تغذیه روزانه استفاده شود.

بسته به سطح کلسترول بالا همراه با کم کاری تیروئید، غذاهای بدون کلسترول باید ترجیح داده شوند.

کمبود ید سبب کم کاری تیروئید می شود، اگر چه ید به عنوان یک مکمل تغذیه ای توصیه نمی شود، اما می توان از نمک یددار در وعده های غذایی استفاده کرد و و باید بعدا به غذا اضافه شود. مصرف بیش از حد مواد مغذی گواتروژن از جذب ید جلوگیری می کند. به همین دلیل کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل، تربچه، گل کلم، شلغم، سویا، خردل و بادام زمینی خام بیش از حد نباید مصرف شود. مصرف این غذاها به صورت پخته شده و آبپز بسیار سالم خواهد بود، زیرا مقدار ماده گواتروژن را با پختن کاهش می دهد.

معدن سلنیوم نیز نقش مهمی ایفا می کند. در موارد کمبود سلنیوم، سطح هورمون T4 و TSH در خون افزایش می یابد و هورمون T3 کاهش می یابد. اگر کمبود ید و سلنیوم با هم دیده شود، شدت بیماری افزایش می یابد.

برای جلوگیری از کم شدن سطح سلنیوم، از خوردن ماهی و محصولات دریایی، تخم مرغ ، قارچ، دانه های آفتابگردان، غلات و قارچ ها کمبود نداشته باشید.  گوشت قرمز و چربی اشباع شده را محدود کنید.

انواع سبزیجات و میوه ها به این معنی است که می توانید اجزای آنتی اکسیدان را دریافت کنید.

برای مقالات بیشتر به سایت

دکتر کابلی مراجعه فرمایید.

منبع:

تیروئید


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها